Teken kunnen erg onprettig zijn voor je hond. Het zijn kleine, spinachtige beestjes die het bloed van je huisdier drinken en zich vast kunnen hechten aan de huid van je hond. Heeft jouw hond last van teken, wil je weten hoe teek verwijderen van een hond in zijn werk gaat of wil je gewoon goed voorbereid zijn? Lees dan vooral verder. In deze blog leggen we je alles uit over teken bij honden, hoe je ze verwijdert en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
Hoe herken je een teek?
Teken zijn erg klein en worden maar 1-3mm groot. Je moet daarom soms goed op zoek tussen de dikke vacht van je hond als je vermoedt dat deze last heeft van teken. Teken kun je vooral goed zien als ze zich hebben volgezogen. Dan zijn ze dikker en hebben ze een bruine of grijze kleur. Ze kunnen zich vasthechten aan de huid van je hond met hun monddelen, maar je kunt ze ook over de huid zien lopen, op zoek naar een geschikte plek. Ze hechten zich vooral vast aan de plekken waar je hond minder haar heeft, zoals bij de oren, in de nek, in de oksels en bij de liezen.
Waar komen teken vandaan?
Je hond kan teken oplopen in de natuur. Teken verstoppen zich graag in bossen, duinen, weilanden, parken en tuinen. Net zoals je jezelf ’s zomers als mens moet controleren op tekenbeten na een middag in de natuur, is het ook aan te raden om je hond regelmatig te controleren. Teken zitten zowel in hoog als in laag gras en zijn vooral actief in de lente- en zomerperioden. Ze kunnen zich zelfs verstoppen in je achtertuin.
Wat te doen bij teken?
Wanneer je hond een tekenbeet heeft, is het belangrijk om de teek goed te verwijderen. Teken kunnen namelijk ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Hierdoor kan je hond last krijgen van gewrichtspijn, koorts, een slechte eetlust, huidveranderingen en nierproblemen. Ook kunnen teken ziektes zoals anaplasmose, ehrlichiose en babesiose overbrengen. Het duurt vaak even voordat een bacterie of ziekte wordt overgebracht na een tekenbeet. Daarom moet je de teek snel verwijderen met een tekentang voor een hond. Onthoud bovendien de datum waarop je hond is gebeten door een teek en meld dit aan de dierenarts wanneer je hond in de periode na de tekenbeet ziek wordt.